België is met een vier op zes aan de weg naar het WK in Brazilië begonnen. Tegen Kroatië kwamen de Rode Duivels in eigen huis niet verder dan 1-1 tegen een sterk in blok spelend Kroatië.

Het duel begon met een valse noot voor de Belgen. Na zes minuten devieerde Kompany een lage voorzet vanaf de rechterflank van de Kroaten ongelukkig in de loop van Perisic. De ex-speler van Club nam Courtois tegenvoets en het stond meteen 0-1. Het volle stadion moest even slikken.

België beet van zich af met veel balbezit, maar kon er lang geen munt uit slaan. Een kopkans voor Benteke ging nogal knullig de mist in. De brede spits leek te willen afleggen, maar had altijd richting doel moeten knikken.

De Kroaten kropen steeds dichter tegen elkaar en de Belgen liepen gaandeweg de ruimtes dicht door in de bal te komen. De Duivels kregen geen bal door die muur geperst.

In de slotfase van de eerste helft kon België het tempo dan toch nog eens opdrijven en Kroatië kwam spoorslags in de problemen. Een wegdraaiende streep van Gillet (foto) na een weggewerkte hoekschop deed de hoop herleven net voor de rust.

De Duivels hielden meteen na de koffie de druk op de ketel. Nadat Courtois Jelavic had onderschept, was het aan de overkant de beurt aan een dribbelende Witsel, die Benteke vond. De knal van de spits stierf op een Kroatisch lijf.

Kroatië nam vrede met een gelijkspel, België niet. Coach Wilmots gooide Fellaini, De Bruyne en Mirallas in de strijd, maar de wedstrijd had zijn afsluitende beeld al een tijdje gevonden: één punt voor de twee landen. Daar veranderden uitstekende kansen voor Mirallas en vooral de Kroaat Vida niks meer aan.

(belga)